ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

8 σημάδια υψηλής νοημοσύνης τα οποία δεν μπορούν να διαψευσθούν

 Τα τεστ IQ (test νοημοσύνης) δεν είναι ο μόνος τρόπος μέτρησης της νοημοσύνης. 

Πρώτον, αυτά τα τεστ αξιολογούν συγκεκριμένες δεξιότητες όπως η μνήμη, η λογική και η επίλυση προβλημάτων. Αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει όλα τα είδη νοημοσύνης ούτε μετράει τις συνολικές ικανότητες των ανθρώπων. Εξάλλου, η νοημοσύνη είναι ένα ευρύ θέμα και οι ψυχολόγοι το μελετούν από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες.



Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι το φαινόμενο Dunning-Kruger. 

Ουσιαστικά, τα άτομα με χαμηλές ικανότητες τείνουν να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους, ενώ οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά υποτιμούν τη δύναμη του εγκεφάλου τους. 

Έτσι, αν κάποιος δεν είναι σίγουρος για το επίπεδο της διάνοιάς του, μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι πιο έξυπνος από ό,τι νομίζει. Τουλάχιστον, είναι ενδοσκοπικοί και έχουν επίγνωση των περιορισμών τους. 

Θυμηθείτε, η ευφυΐα δεν αφορά μόνο τις βαθμολογίες των τεστ. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους τομείς της ζωής, μερικές φορές με πολύ εκπληκτικούς τρόπους. [1]

8 Τύποι νοημοσύνης

«Ένα εξαιρετικά έξυπνο άτομο είναι αυτό που είναι ευέλικτο στη σκέψη του και μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές, σκέφτεται πριν μιλήσει ή ενεργήσει και είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα συναισθήματά του», δήλωσε η Δρ Catherine Jackson, κλινική ψυχολόγος και πιστοποιημένη νευροθεραπευτής. «Εν ολίγοις, διαθέτουν πολλούς διαφορετικούς τύπους νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης ενδεικτικά της πνευματικής, κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης». [2]

Ενώ ορισμένοι ειδικοί διατηρούν την πίστη τους στην εγκυρότητα του τεστ IQ, κάποιοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί να μετρήσει πλήρως τη νοημοσύνη, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές του. Ο ψυχολόγος και καθηγητής Howard Gardner πρότεινε τη δημοφιλή πλέον θεωρία ότι υπάρχουν οκτώ τύποι νοημοσύνης:

Λογική – Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα λογικής ανάλυσης, καθώς και δεξιότητες στα μαθηματικά και την επιστημονική έρευνα.

Διαπροσωπική – Γνωστή και ως κοινωνική νοημοσύνη. Βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να αλληλεπιδράσουν θετικά με τους άλλους.

Ενδοπροσωπική - Αυτή είναι η ικανότητα να στοχάζεται και να κατανοεί τον εαυτό του. Μπορεί να επικαλύπτεται με την αυτογνωσία.

Φυσική – Καλή αναγνώριση και ταξινομήσεις διαφορετικών στοιχείων της φύσης.

Μουσική - Αυτή είναι η ικανότητα της εκτέλεσης, της σύνθεσης και της εκτίμησης της μουσικής.

Χωρική - Αυτή είναι η επίγνωση του τρόπου χρήσης του μεγάλου χώρου και των μικρότερων μοτίβων.

Γλωσσική – Αυτό αναφέρεται στην ύπαρξη ισχυρών ικανοτήτων για αποτελεσματική χρήση της γλώσσας, είτε γραπτά είτε προφορικά.

Σωματοκινητική – Επίσης γνωστή ως η ικανότητα χρήσης του σώματος για δημιουργία και επίλυση προβλημάτων. [2]

Μπορεί να έχετε ήδη απήχηση με ορισμένα στοιχεία εδώ. Αλλά αν δεν είστε ακόμα σίγουροι, η εξερεύνηση της ακόλουθης λίστας χαρακτηριστικών και ικανοτήτων μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι είδους νοημοσύνη έχετε και πού βρίσκονται τα δυνατά σας σημεία.

8 σημάδια ότι έχετε υψηλή νοημοσύνη

Έχετε μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού σας

Υπάρχουν πολλά κλειδιά για να έχετε αυτογνωσία, και ένα από αυτά είναι η αντίληψή σας για τον εαυτό σας όταν πρόκειται για τους στόχους, τις αξίες, τα χαρακτηριστικά, τις ικανότητες και άλλα καθοριστικά χαρακτηριστικά σας. Οι άνθρωποι που έχουν ισχυρή αίσθηση του εαυτού τους συχνά αισθάνονται ασφαλείς στην ταυτότητά τους, γνωρίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και έχουν αυτοπεποίθηση ότι κάνουν επιλογές με βάση τις πεποιθήσεις τους. Ακόμη και τότε, ίσως να χρειαστεί περισσότερη δουλειά για να αισθάνονται άνετα οι άνθρωποι να θέτουν όρια, να εκφράζονται και να κάνουν επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους. Συνολικά, η ανακάλυψη του εαυτού είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά όταν οι άνθρωποι κάνουν αισθητή πρόοδο, είναι σημάδι υψηλής νοημοσύνης.

Είστε συμπονετικοί

Η ενσυναίσθηση είναι βασική αρχή της συναισθηματικής νοημοσύνης και για καλό λόγο. Αυτό το είδος νοημοσύνης περιλαμβάνει την αναγνώριση και την κατανόηση των δικών του συναισθημάτων, αλλά η ενσυναίσθηση το προχωράει περισσότερο, αποκτώντας επίγνωση του τι αισθάνονται οι άλλοι. 

Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενσυναίσθηση για να παρατηρήσουν τα συναισθήματα των άλλων μέσω της συμπεριφοράς, της γλώσσας του σώματος ή του τόνου της φωνής τους. Επίσης, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ενσυναίσθηση για να εξετάσουν και να αποδεχτούν τις εμπειρίες και τις απόψεις των άλλων, ακόμη και όταν δεν τις μοιράζονται προσωπικά. 

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει με τις δεξιότητες επικοινωνίας, τη διαχείριση των παρορμήσεων, τον έλεγχο των συγκρούσεων και την κατανόηση του πώς η συμπεριφορά κάποιου επηρεάζει τους γύρω του. Αν αυτό δεν σας φαίνεται, μην ανησυχείτε. Η ενσυναίσθηση δεν είναι κάτι έμφυτο. είναι μια ικανότητα που αναπτύσσουν οι άνθρωποι μαθαίνοντας για τους άλλους και δείχνοντας ενεργά ενδιαφέρον για αυτούς.

Εκτιμάς τη μοναξιά

Τώρα, μην νομίζετε ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι αντικοινωνικοί μοναχικοί. Αντίθετα, θα μπορούσαν να έχουν ένα ευρύ κοινωνικό δίκτυο, να κοινωνικοποιούνται τακτικά και να αγαπούν τους αγαπημένους τους. Αλλά εκτιμούν επίσης τον χρόνο τους μόνοι τους για να επαναφορτιστούν, να ενδοσκοπήσουν και να επιδιώξουν προσωπικά ενδιαφέροντα και έργα. Η αυτογνωσία παίζει επίσης εδώ. 

Τα άτομα με αυτό το χαρακτηριστικό μπορούν να καταλάβουν την ισορροπία του να είναι κοινωνικοί και να είναι μόνοι. Για παράδειγμα, θα ξέρουν πώς να ρυθμίζουν τον εαυτό τους, ώστε να μην αισθάνονται εξαντλημένοι από την κατά λάθος κράτηση πάρα πολλών κοινωνικών εκδηλώσεων ταυτόχρονα. Και θα διασφαλίσουν ότι θα βγουν έξω και θα επαναφορτιστούν κοινωνικά προτού κολλήσουν σε μια αποτυχία ή νιώσουν πολύ απομονωμένοι.

Είσαι περίεργος

Οι περίεργοι άνθρωποι αγαπούν την εξερεύνηση, είτε πρόκειται για νέες γλώσσες, πολιτισμούς, βιβλία, τέχνη και εμπειρίες γενικότερα. Δεν αρκούνται στις απλές εξηγήσεις. Αντίθετα, θα συνεχίσουν να σκάβουν βαθύτερα και να έχουν ανοιχτό μυαλό καθώς μαθαίνουν και κάνουν ερωτήσεις. Έννοιες και εφευρέσεις που οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένες, οι περίεργοι άνθρωποι θέλουν να καταλάβουν περισσότερα. Δεν αγωνίζονται να παραδεχτούν ότι δεν ξέρουν κάτι επειδή είναι περισσότερο εστιασμένοι στη μάθηση παρά στο να προσποιούνται ότι είναι γνώστες. Αλλά η προθυμία τους να μάθουν είναι ενδεικτική της αληθινής νοημοσύνης.

Έχετε καλές δεξιότητες παρατήρησης

Ο Σέρλοκ Χολμς είναι μια διάσημη ιδιοφυΐα, γνωστός για τις δεξιότητές του στην αφαίρεση. Τώρα, οι ικανότητές του συχνά απεικονίζονται σαν μια υπερδύναμη, αλλά οι μη φανταστικοί άνθρωποι μπορούν επίσης να είναι έντονοι παρατηρητές. «Σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μιλούν για να αποδείξουν ποιοι είναι, οι εξαιρετικά έξυπνοι άνθρωποι είναι το αντίθετο», λέει ο Τζάκσον.

Η παρατήρηση είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί και υποδηλώνει ευφυΐα. Μπορεί να έρθει με τη μορφή καλής επίγνωσης του περιβάλλοντος, έντονης προσοχής στη λεπτομέρεια και προσοχής στα μοτίβα. Τα άτομα με ισχυρή ενσυναίσθηση μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες παρατήρησής τους για να καταλάβουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα των άλλων.

Έχετε καλή μνήμη

Η μνήμη εργασίας αναφέρεται στην ικανότητα των ανθρώπων να αποθηκεύουν συγκεκριμένα κομμάτια πληροφοριών και να τα ανακαλούν για να βοηθήσουν με τις παρούσες εμπειρίες. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να έχει τη μορφή απομνημόνευσης προσώπων, ονομάτων και λιστών. Για άλλους, αυτό φαίνεται ως καλή μνήμη σώματος. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν τα μοτίβα κίνησης και να τα επαναλάβουν. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια ρουτίνα χορού αρκετά εύκολα ή θα μπορούσαν να πλοηγηθούν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, παρόλο που είχαν πάει εκεί μόνο μία φορά πριν από δύο χρόνια.

Ξέρεις τα όριά σου

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι ξέρουν τα πάντα. Επίσης δεν προσποιούνται ότι τα ξέρουν. Αντίθετα, αναλογίζονται τους περιορισμούς και τα ελαττώματα τους και προσπαθούν να τα βελτιώσουν. «Αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι, δεν προσπαθούν και συμπεριφέρονται σαν να μπορούν», λέει η Τζάκσον. «Αντίθετα γνωρίζουν τα όριά τους και μπορούν να το παραδεχτούν. Αυτό τους επιτρέπει να είναι ανοιχτοί στο να μάθουν περισσότερα από άλλους ή άλλες καταστάσεις». Αυτό τους επιτρέπει επίσης να ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται.

Είσαι προσαρμοστικός

Η ζωή γίνεται απροσδόκητη για όλους, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευέλικτοι από άλλους. Η προσαρμοστικότητα είναι η ικανότητα που βοηθά τα άτομα να προσαρμοστούν σε νέες ή μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Συχνά συνδέεται με την ανθεκτικότητα, την ικανότητα ανάκαμψης από δύσκολα γεγονότα. Τα άτομα με αυτό το είδος νοημοσύνης μπορεί να μην φοβούνται την αλλαγή και την αβεβαιότητα, αφού ξέρουν ότι μπορούν να ανακάμψουν. Μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσουν να προσπαθούν ακόμα και μετά από συνεχείς αποτυχίες.

«Αντί να είναι άκαμπτοι σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί, παραμένουν διανοητικά ευέλικτοι, ανοιχτόμυαλοι και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στη ζωή, ανεξάρτητα από το τι τους κάνει», λέει η Τζάκσον. Το να αντιμετωπίζεις τις αντιξοότητες με αίσθηση του χιούμορ είναι ένα άλλο σημάδι ευφυΐας, αφού μελέτες έχουν συνδέσει την εκτίμηση του σκοτεινού χιούμορ με τη δημιουργικότητα και τη διάνοια. [4]

Πηγές: https://secretlifeofmom.com

  1. 13 signs you’re smarter than you think you are.” Business Insider. Shana Lebowitz and Áine Cain.  July 11, 2023.
  2. “10 Signs You’re Highly Intelligent, According To Experts.” Bustle. Kristine Fellizar. June 30, 2021
  3. “11 Signs of Intelligence Proving There’s More Than One Way to Be a Genius.”  Healthline. Crystal Raypole. June 22, 2022
  4. Signs Of Intelligence: 22 Fascinating Indicators Of A High IQ.” PsyBlog. June 22, 2021

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια