ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

«Πότε είναι φυσιολογικό να ξεχνάς και πότε όχι;»

 Σας αρέσει να αποκτάτε νέες δεξιότητες που μπορούν να εμπλουτίσουν την καθημερινότητά σας; Αν ναι, τα Μαθήματα TED είναι για εσάς — δημιουργήθηκαν έχοντας κατά νου όλους εσάς που μαθαίνετε για τα πάντα και που βελτιώνετε τον εαυτό σας και διδάσκεσθε από μερικούς από τους αγαπημένους σας ομιλητές TED. Η νευροεπιστήμονας και συγγραφέας μπεστ σέλερ Lisa Genova είναι η καθηγήτρια ενός μαθήματος με τίτλο «Πώς να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας + τη μνήμη». Πηγαίνετε εδώ για να μάθετε γι 'αυτό και επίσης διαβάστε τις συμβουλές της παρακάτω σχετικά με τους συνήθεις τύπους λήθης.



Το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να ξεχνάς πράγματα. Αλλά πιθανότατα αναρωτηθήκατε: 

«Πότε είναι φυσιολογικό να ξεχνάς και πότε όχι;»

Ακολουθούν τέσσερα παραδείγματα.

1. Ξεχνώντας πού παρκάρατε

Το να μην θυμάστε πού παρκάρατε επειδή δεν δώσατε προσοχή είναι φυσιολογικό και διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει με το Αλτσχάιμερ.

Εάν πάσχετε από Αλτσχάιμερ, ας υποθέσουμε ότι παρκάρετε σε ένα γκαράζ σε ένα εμπορικό κέντρο και ψωνίζετε για μια ώρα. Όταν επιστρέφετε στο γκαράζ στάθμευσης, δεν αναρωτιέστε αν πάρκατε στο επίπεδο τρία ή στο επίπεδο τέσσερα, σκέφτεστε, «Δεν θυμάμαι πώς έφτασα εδώ». Ή στέκεστε μπροστά από το αυτοκίνητό σας, αλλά δεν το αναγνωρίζετε ως δικό σας.

2. Ξεχάστε το όνομα ενός ατόμου ή τον τίτλο της ταινίας

Το να έχετε κολλήσει μια λέξη στην άκρη της γλώσσας σας - αυτό το φαινόμενο που ονομάζεται μπλοκάρισμα - είναι φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι έχετε Αλτσχάιμερ.

Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές εμπειρίες αποτυχίας ανάκτησης μνήμης. Προσπαθείτε να βρείτε μια λέξη και πιο συχνά ένα σωστό ουσιαστικό, όπως το όνομα ενός ατόμου ή έναν τίτλο ταινίας. Γνωρίζετε ότι γνωρίζετε αυτή τη λέξη, αλλά δεν μπορείτε να την ανακτήσετε κατόπιν αιτήματος.

Ωστόσο, με αυτά τα λόγια, η αποτυχία ανάκτησης λέξεων μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ. Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε εάν πρόκειται για μια συνηθισμένη στιγμή της γλώσσας ή για ένα σύμπτωμα άνοιας; Αν είναι Αλτσχάιμερ, μπλοκάρεις δεκάδες λέξεις την ημέρα. Και αντί να σβήνουν κυρίως τα ουσιαστικά, τα άτομα με Αλτσχάιμερ θα ξεχνούν τακτικά κοινά ουσιαστικά όπως στυλό, κουτάλι, ποδήλατο.

3. Ξεχνώντας πού βάζετε τα κλειδιά σας ή άλλα αντικείμενα

Το να χάνετε το σημείο που αφήσατε τα κλειδιά σας είναι φυσιολογικό και πιθανότατα είναι απλώς αποτέλεσμα του ότι δεν τους δίνετε προσοχή.

Αλλά το να χάσετε τα κλειδιά σας και να τα βρείτε σε ένα μέρος που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται τα κλειδιά (όπως στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων), ή να τα βρείτε και να αναρωτιέστε σε ποιον ανήκουν ή σε τι χρησιμοποιούνται δεν είναι φυσιολογικό. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

4. Ξεχνώντας πώς να κάνετε μια δραστηριότητα όπως η παρασκευή καφέ

Αυτό έχει να κάνει με τη μυϊκή σας μνήμη, η οποία είναι αξιοσημείωτα σταθερή με την πάροδο του χρόνου - τείνουμε να θυμόμαστε πώς να κάνουμε αυτό που έχουμε μάθει να κάνουμε, ειδικά όταν είναι μια δραστηριότητα που εκτελούμε τακτικά.

Έτσι, αν πάτε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι καφέ και δεν θυμάστε πώς να δουλέψετε τη μηχανή ή πλένετε ρούχα, αλλά δεν θυμάστε πώς να χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο ή είστε παραξενεμένοι από άλλες εργασίες που γνωρίζετε από καιρό πώς να το κάνετε και να το κάνετε τακτικά, αυτό μπορεί να είναι σημάδι του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, η λήθη δεν χρειάζεται πάντα να οφείλεται στο Αλτσχάιμερ. Θα μπορούσε να οφείλεται σε ήπια γνωστική εξασθένηση (η οποία δεν εξελίσσεται απαραίτητα σε Αλτσχάιμερ), σε ανεπάρκεια Β-12 ή σε ανεπαρκή ύπνο, για να αναφέρουμε μερικές αιτίες. Ακριβώς όπως κάνετε με την υγεία της καρδιάς σας ή την αναπαραγωγική σας υγεία, σας ενθαρρύνω να συζητήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη μνήμη σας και να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε μεγάλη εξουσία στην υγεία του εγκεφάλου σας.


Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί η μνήμη σας (πότε λειτουργεί και πότε δεν λειτουργεί); Εγγραφείτε τώρα για το Lisa Genova's για τον εγκέφαλο και τη μνήμη. Και ενώ είστε σε αυτό, ρίξτε μια ματιά στα άλλα μας μαθήματα TED από μερικούς από τους πιο αγαπημένους σας ομιλητές και μάθετε περισσότερες δεξιότητες για να τονώσετε τη ζωή σας. Μεταξύ αυτών: ο παρουσιαστής του Podcast Manoush Zomorodi προσφέρει πληροφορίες για το «πώς να ξανασκεφτείς την καριέρα σου». Οι συγγραφείς Charlie Jane Anders και Wanuri Kahiu διδάσκουν «πώς να καλλιεργείς τη φαντασία σου». και η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Julie Lythcott-Haims σας λέει «πώς να γίνετε ο καλύτερος ενήλικος εαυτός σας».

Πηγή: https://ideas.ted.com/

Δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους

https://ideas.ted.com/is-it-normal-forgetting-or-alzheimers-dementia/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια