ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Ο μύθος της παρθενίας

Nina Dølvik Brochmann: Μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι ο παρθενικός υμένας είναι απόδειξη παρθενίας. Αλλά αποδεικνύεται ότι κάναμε λάθος. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι η δημοφιλής ιστορία που μας λένε για τη γυναικεία παρθενία βασίζεται σε δύο ανατομικούς μύθους. Η αλήθεια είναι γνωστή στις ιατρικές κοινότητες για περισσότερα από 100 χρόνια, ωστόσο με κάποιο τρόπο αυτοί οι δύο μύθοι συνεχίζουν να δυσκολεύουν τη ζωή των γυναικών σε όλο τον κόσμο.




Ellen Støkken Dahl: Ο πρώτος μύθος είναι για το αίμα. Μας λέει ότι ο παρθενικός υμένας σπάει και αιμορραγεί την πρώτη φορά που μια γυναίκα κάνει κολπικό σεξ. Με άλλα λόγια, αν μετά δεν έχει αίμα στα σεντόνια, τότε η γυναίκα απλά δεν ήταν παρθένα. Ο δεύτερος μύθος είναι λογική συνέπεια του πρώτου. Δεδομένου ότι ο παρθενικός υμένας πιστεύεται ότι σπάει και αιμορραγεί, οι άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι στην πραγματικότητα εξαφανίζεται ή με κάποιο τρόπο αλλοιώνεται ριζικά κατά την πρώτη επαφή μιας γυναίκας. Αν αυτό ίσχυε, θα μπορούσε κανείς εύκολα να προσδιορίσει αν μια γυναίκα είναι παρθένα ή όχι εξετάζοντας τα γεννητικά της όργανα, κάνοντας έλεγχο παρθενίας.

https://www.ted.com/talks/nina_dolvik_brochmann_and_ellen_stokken_dahl_the_virginity_fraud/transcript?fbclid=IwAR1SmDz58ITVRtsjEhOwirIFCqk1CmZR9jpj-vMR_bIMw-sGb31yJbAj6GE

NDB: Αυτοί είναι λοιπόν οι δύο μύθοι μας: οι παρθένες αιμορραγούν και οι παρθενικοί υμένας χάνονται για πάντα. Τώρα, αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα δευτερεύον ζήτημα για εσάς. Γιατί πρέπει να σας ενδιαφέρει μια ασαφής μικρή πτυχή δέρματος στο γυναικείο σώμα; Αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από μια ανατομική παρεξήγηση. Οι μύθοι για τον παρθενικό υμένα ζουν εδώ και αιώνες γιατί έχουν πολιτιστική σημασία. Έχουν χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό εργαλείο στην προσπάθεια ελέγχου της σεξουαλικότητας των γυναικών σε κάθε πολιτισμό, θρησκεία και ιστορική δεκαετία. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται δυσπιστία, ντροπή, βλάβη και, στη χειρότερη περίπτωση, υποβάλλονται σε δολοφονίες τιμής εάν δεν αιμορραγούν τη νύχτα του γάμου τους. Άλλες γυναίκες αναγκάζονται σε εξευτελιστικούς ελέγχους παρθενίας, απλώς για να βρουν δουλειά, για να σώσουν τη φήμη τους ή για να παντρευτούν.

ESD: Όπως στην Ινδονησία, όπου οι γυναίκες εξετάζονται συστηματικά για να εισέλθουν στη στρατιωτική θητεία. Μετά τις αιγυπτιακές εξεγέρσεις το 2011, μια ομάδα γυναικών διαδηλωτών αναγκάστηκε να υποβληθεί σε ελέγχους παρθενίας από τον στρατό τους. Στο Όσλο, γιατροί εξετάζουν τους παρθενικά υμένα νεαρών κοριτσιών για να καθησυχάσουν τους γονείς ότι τα παιδιά τους δεν έχουν καταστραφεί. Και δυστυχώς, η λίστα συνεχίζεται. Οι γυναίκες φοβούνται τόσο πολύ να μην ανταποκριθούν στους μύθους για τον παρθενικό υμένα που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν διάφορες γρήγορες λύσεις παρθενίας για να εξασφαλίσουν αιμορραγία. Αυτό θα μπορούσε να είναι πλαστική χειρουργική, γνωστή ως "revirgination", μπορεί να είναι φιαλίδια αίματος που χύνονται στα σεντόνια μετά το σεξ ή ψεύτικοι παρθενικοί υμένας που αγοράστηκαν στο διαδίκτυο, με αίμα από το θέατρο και μια υπόσχεση να "φιλήσω το βαθύ, σκοτεινό μυστικό αντίο".

NDB: Λέγοντας στα κορίτσια ότι καμία πράξη δεν μπορεί να μείνει κρυφή, ότι το σώμα τους θα τις αποκαλύψει ό,τι κι αν γίνει, τις έχουμε προικίσει με φόβο. Τα κορίτσια φοβούνται να καταστρέψουν τον εαυτό τους, είτε μέσω του αθλητισμού, του παιχνιδιού, της χρήσης ταμπόν ή μιας σεξουαλικής δραστηριότητας. Περιορίσαμε τις ευκαιρίες και τις ελευθερίες τους. Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στην απάτη της παρθενίας. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε οριστικά τους μύθους για τον παρθενικό υμένα.

ESD: Είμαστε φοιτητές ιατρικής, εργαζόμενοι σεξουαλικής υγείας και οι συγγραφείς του «The Wonder Down Under».

Αυτό είναι ένα δημοφιλές επιστημονικό βιβλίο για τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Και από την εμπειρία μας, οι άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι ο παρθενικός υμένας είναι κάποιο είδος σφραγίδας που καλύπτει το κολπικό άνοιγμα. Στα νορβηγικά, ονομάζεται ακόμη και «η παρθένα μεμβράνη». Και με αυτό, φανταζόμαστε κάτι εύθραυστο, κάτι που καταστρέφεται εύκολα, κάτι που μπορείτε να σκίσετε, ίσως σαν ένα φύλλο πλαστικής συσκευασίας. Ίσως αναρωτηθήκατε γιατί φέραμε ένα χούλα χουπ στη σκηνή σήμερα. Θα σας δείξουμε.

Τώρα, είναι πολύ δύσκολο να κρύψουμε ότι κάτι έχει συμβεί σε αυτό το στεφάνι, σωστά; Είναι διαφορετικό πριν και αφού το τρύπησα. Η τσιμούχα έχει σπάσει και αν δεν αλλάξουμε το πλαστικό, δεν θα επιστρέψει στην άθικτη κατάστασή του. Έτσι, αν θέλαμε να κάνουμε έναν έλεγχο παρθενίας σε αυτό το στεφάνι εδώ, αυτή τη στιγμή, θα ήταν πολύ εύκολο. Είναι εύκολο να πούμε ότι αυτό το τσέρκι δεν είναι πια παρθένο.

NDB: Αλλά ο παρθενικός υμένας δεν θυμίζει τίποτα σαν ένα κομμάτι πλαστικό που μπορείτε να τυλίξετε γύρω από το φαγητό σας ή μια φώκια. Στην πραγματικότητα... είναι περισσότερο σαν αυτό -- ένα τσαντάκι ή ένα λαστιχάκι. Ο παρθενικός υμένας είναι ένα χείλος ιστού στο εξωτερικό άνοιγμα του κόλπου. Και συνήθως, έχει σχήμα ντόνατ ή μισοφέγγαρο με μεγάλη, κεντρική τρύπα. Αλλά αυτό ποικίλλει πολύ, και μερικές φορές οι παρθενικοί υμένας μπορεί να έχουν κρόσσια, μπορεί να έχουν πολλές τρύπες ή μπορεί να αποτελούνται από λοβούς. Με άλλα λόγια, οι παρθενικοί υμένες ποικίλλουν φυσικά πολύ στην εμφάνιση, και αυτό είναι που κάνει τόσο δύσκολο να κάνεις έλεγχο παρθενίας.

ESD: Τώρα που γνωρίζουμε λίγο περισσότερα για την ανατομία του παρθενικού υμένα, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στους δύο μύθους μας: οι παρθένες αιμορραγούν, οι παρθενικοί υμένες χάνονται για πάντα. Όμως ο παρθενικός υμένας δεν χρειάζεται να σπάσει καθόλου. Ο παρθενικός παρθενικός υμένας μοιάζει με λάστιχο για τα μαλλιά στη λειτουργία αλλά και στην εμφάνιση. Και μπορείτε να τεντώσετε ένα λαστιχάκι για τα μαλλιά, σωστά;

Μπορείτε επίσης να τεντώσετε έναν παρθενικό υμένα. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ ελαστικό. Και για πολλές γυναίκες, ο παρθενικός υμένας θα είναι αρκετά ελαστικός για να χειριστεί μια κολπική επαφή χωρίς να υποστεί καμία βλάβη. Για άλλες γυναίκες, ο παρθενικός υμένας μπορεί να σκιστεί λίγο για να κάνει χώρο για το πέος, αλλά αυτό δεν θα το εξαφανίσει. Αλλά μπορεί να φαίνεται λίγο διαφορετικό από πριν.

Φυσικά προκύπτει ότι δεν μπορείτε να εξετάσετε τον παρθενικό υμένα για να ελέγξετε την κατάσταση της παρθενίας. Αυτό σημειώθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια το 1906 από τη Νορβηγίδα γιατρό Marie Jeancet. Εξέτασε μια μεσήλικη εργαζόμενη του σεξ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γεννητικά της όργανα θύμιζαν έφηβη παρθένα. Αλλά αυτό είναι λογικό, σωστά; Γιατί αν ο παρθενικός υμένας της δεν έπαθε ποτέ ζημιά κατά τη διάρκεια του σεξ, τότε τι περιμέναμε να δούμε;

ESD: Δεδομένου ότι οι παρθενικοί υμένες έχουν κάθε σχήμα και μορφή, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν υπάρχει ένα βαθούλωμα ή πτυχή λόγω προηγούμενης βλάβης ή εάν πρόκειται απλώς για μια κανονική ανατομική παραλλαγή. Ο παραλογισμός του παρθενικού τεστ καταδεικνύεται σε μια μελέτη που έγινε σε 36 έγκυες έφηβες. Όταν οι γιατροί εξέτασαν τον παρθενικό υμένα τους, μπόρεσαν να βρουν σαφή σημάδια διείσδυσης μόνο σε δύο από τα 36 κορίτσια. Έτσι, εκτός αν πιστεύετε σε 34 περιπτώσεις παρθενικών τοκετών.

Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι και ο δεύτερος μύθος μας έχει δεχθεί ζωτικό πλήγμα. Δεν μπορείτε απλά να κοιτάξετε μια γυναίκα ανάμεσα στα πόδια της και να διαβάσετε τη σεξουαλική της ιστορία.

NDB: Όπως οι περισσότεροι μύθοι, οι μύθοι για τον παρθενικό υμένα είναι αναληθής. Δεν υπάρχει παρθένα φώκια που να εξαφανίζεται ως δια μαγείας μετά το σεξ, και οι μισές παρθένες μπορούν εύκολα να κάνουν σεξ χωρίς αιμορραγία. Θα θέλαμε να μπορούσαμε να πούμε ότι αφαιρώντας αυτούς τους μύθους, όλα θα ήταν εντάξει, ότι η ντροπή, η βλάβη και οι φόνοι τιμής θα εξαφανίζονταν. Αλλά φυσικά, δεν είναι τόσο απλό. Η σεξουαλική καταπίεση των γυναικών προέρχεται από κάτι πολύ βαθύτερο από μια απλή ανατομική παρεξήγηση σχετικά με τις ιδιότητες του παρθενικού υμένα. Είναι ζήτημα πολιτισμικού και θρησκευτικού ελέγχου της σεξουαλικότητας των γυναικών. Και αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξει. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε.

ESD: Ως επαγγελματίες υγείας, αυτή είναι η συνεισφορά μας. Θέλουμε κάθε κορίτσι, γονιός και [μελλοντικός] σύζυγος να γνωρίζει τι είναι ο παρθενικός υμένας και πώς λειτουργεί. Θέλουμε να ξέρουν ότι ο παρθενικός υμένας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη παρθενίας. Και με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αφαιρέσουμε ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των νέων γυναικών σήμερα. Αφού σας το πούμε αυτό, ίσως αναρωτιέστε ποια είναι η εναλλακτική, γιατί αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον παρθενικό υμένα ως απόδειξη παρθενίας για τις γυναίκες, τότε τι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε; Επιλέγουμε να μη χρησιμοποιούμε τίποτα.

Αν εσείς, αν θέλετε πραγματικά να μάθετε αν μια γυναίκα είναι παρθένα ή όχι, ρωτήστε την.

Αλλά το πώς θα απαντήσει σε αυτή την ερώτηση είναι δική της επιλογή.

Ευχαριστώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια