ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Εντοπίζετε εύκολα γραμματικά λάθη; Μπορεί να είσαι εσωστρεφής

 Ξέρετε κάποιον που είναι πολύ ευαίσθητος στα γραπτά λάθη; Κάποιον που επισημαίνει εύκολα γραμματικά λάθη; Κάποιον που αφιερώνει χρόνο για να διορθώσει αυτά τα λάθη που παρατηρούνται στις ενότητες σχολίων του Facebook και άλλων ιστοτόπων δικτύωσης, μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Στη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συμμετείχαν 83 άτομα που προσδιορίζονται είτε ως εξωστρεφείς είτε ως εσωστρεφείςΌλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαβάσουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν γραμματικά λάθη, όπως το δικό σας – you're, there – τους). ή τυπογραφικά λάθη όπως: teh; ανορθόγραφες λέξεις? και μια άψογη γραφή.



Στη συνέχεια, ο καθένας από τους αναγνώστες κλήθηκε να κάνει μια αξιολόγηση της νοημοσύνης, της προσωπικότητας και της στάσης του συγγραφέα με βάση τα email που διάβασε. Τέλος, ο καθένας από τους συμμετέχοντες έκανε ένα τεστ που σκοπό έχει να αξιολογήσει την προσωπικότητά του. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν πώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε γραμματικά λάθη.

Η έρευνα ανέφερε ότι οι εξωστρεφείς, οι εξωστρεφείς και κοινωνικοί άνθρωποι, ήταν πιο πιθανό να παρακάμψουν τα γραμματικά λάθη που βρήκαν.

Οι επιστήμονες απέδωσαν τα ευρήματά τους στο γεγονός ότι οι εξωστρεφείς μπορούν να διαχωρίσουν το λάθος ενός ατόμου από την προσωπικότητά του.

Από την άλλη πλευρά, οι εσωστρεφείς, ή εκείνοι που αναπληρώνουν την ενέργειά τους στη μοναξιά, συνδέουν στενά τα γραμματικά λάθη και τα τυπογραφικά λάθη τους ως αντανάκλαση της προσωπικότητας, της ευφυΐας και της στάσης τους. Ακόμα κι έτσι, τείνουν να πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα κάνουν χάρη στους άλλους επισημαίνοντας τα λάθη τους.

Επιπλέον, οι επιστήμονες πίσω από την πρόσφατη μελέτη βρήκαν μια ξεχωριστή αρνητική συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου αποδοχής ενός ατόμου και της τάσης του να επισημαίνει ελαττώματα.

Αυτοί είναι επίσης οι άνθρωποι που ξεχωρίζουν ως αστυνομικοί της γραμματικής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο τύπος των ανθρώπων που είναι λιγότερο επιεικής για αποκλίσεις ενάντια στον κανόνα.  Λοιπόν, μιλώντας γενικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να παρατηρείς γραμματικά λάθη, τυπογραφικά λάθη και ανορθόγραφες λέξεις άλλων. Ωστόσο, αδυνατούν να λάβουν υπόψη τα συναισθήματα του συγγραφέα ότι δηλαδή, αισθάνεται ντροπή μέσω του επικριτικού τρόπου που επισημαίνουν αυτά τα λάθη.

Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε ένα γραμματικό σφάλμα καθώς περιηγείστε στις ενότητες σχολίων, αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε πόσα άτομα θα αφιερώσουν χρόνο και προσπάθεια για να διορθώσουν το λάθος.

Δείτε πόσοι αστυνομικοί της γραμματικής θα διαφωνήσουν και θα κάνουν πολλές παρατηρήσεις από το «αθέλητο λάθος» που θα μπορούσαν να είχαν ανεχθεί και να αγνοήσουν εξαρχής.

Απλά μια φιλική υπενθύμιση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook προορίζονται για αποτελεσματική επικοινωνία, αντί για «σωστή και τέλεια» επικοινωνίαΕάν πραγματικά δυσκολεύεστε να αγνοήσετε τη "φαγούρα" της επισήμανσης των λαθών των άλλων, γιατί να μην στείλετε μήνυμα απευθείας στο άτομο που διέπραξε το σφάλμα αντί να το επισημάνετε για να το δει όλο το κοινό?

Σας παραθέτουμε ένα βίντεο που παρωδεί τη γραμματική αστυνομία. Είναι πολύ αστείο!

https://youtu.be/_Lb3n37q7Zs




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια