ΔΙΑΒΑΣΤΕ

6/recent/ticker-posts

Έναν ιό-πολεμιστή ρίχνουν στη μάχη κατά του καρκίνου οι επιστήμονες.

 Έναν ιό-πολεμιστή ρίχνουν στη μάχη κατά του καρκίνου οι επιστήμονες. Ο λόγος για τον Vaxinia, έναν κατασκευασμένο ιό οποίος έχει ως “αποστολή” να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται στο σώμα μας. Ο Vaxinia είναι ογκολυτικός ιός που κατασκευάστηκε στην Αυστραλία και μετά από τις επιτυχημένες δοκιμές σε εργαστηριακά και ζωικά μοντέλα ξεκίνησαν οι αντίστοιχες στους ανθρώπους.



Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο κατασκευασμένος αυτός ιός, με την είσοδο του στον ανθρώπινο οργανισμό, θα ενισχύσει την ανοσολογική απόκρισή του, κατά του καρκίνου. Δηλαδή με απλά λόγια δημιουργήθηκε για να «σκοτώνει» καρκινικά κύτταρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες επιχειρούν κάτι τέτοιο. Ανάλογες προσπάθειες πραγματοποιούνται εδώ και έναν αιώνα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Αυτή τη φορά, η Ιmugene Limited (εταιρία ανοσογκολογίας κλινικού σταδίου της Αυστραλίας) και η City Of Hope (ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας εναντίον του καρκίνου), συνεργάστηκαν για να φτιάξουν αυτό που σήμερα φαίνεται ότι βαδίζει σε καλό δρόμο.

Ήδη η πρώτος ασθενής έλαβε τη δόση, στην κλινική δοκιμή φάσης 1 του CF33-hNIS VAXINIA, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με προχωρημένους συμπαγείς όγκους.

Να σημειώσουμε ότι η φάση 1 των δοκιμών αφορά κυρίως στην ασφάλεια και την εύρεση της σωστής δόσης της θεραπείας. Έτσι, μπορεί να μην αποδείξει την αποτελεσματικότητα της νέας ιατρικής θεραπείας, στο σύνολο της θα δείξει όμως, αν οι επιστήμονες βρίσκονται στη σωστή πορεία.

Ο ογκολυτικός ιός -που αναπτύχθηκε από την City of Hope- έχει αποδειχθεί ότι συρρικνώνει τους όγκους του καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος, σε προκλινικά εργαστηριακά και ζωικά μοντέλα.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν τώρα ότι, παρά τις όποιες αποτυχημένες δοκιμές σε ζώα που καταγράφηκαν στο παρελθόν, ο ιός που κατασκεύασαν θα αυξήσει τις πιθανότητες νίκης στη «μάχη» που δίνουν οι άνθρωποι με τον καρκίνο.

Βάσει του προγραμματισμού των εταιρειών, σε πρώτη φάση το Vaxinia αναμένεται να δοκιμαστεί σε 100 καρκινοπαθείς με μεταστατικούς ή συμπαγείς προχωρημένους όγκους, οι οποίοι έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον άλλες δύο θεραπείες.

Μια ομάδα ασθενών θα λάβει το Vaxinia και άλλη θα το λάβει μαζί με φάρμακο ανοσοθεραπείας.

Η δοκιμή θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025, οπότε θα υπάρξουν και τα νέα συμπεράσματα σχετικά το που οδηγεί η νέα αυτή προσπάθεια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια